Turta de mălai, un fel de „rudă săracă“ a pâinii, este foarte puţin cunoscută în zilele noastre. În schimb, bunicile noastre îşi amintesc cu siguranţă despre cât de frecvent era făcută în orice bucătărie de la ţară.
Astăzi a devenit un fel de „curiozitate“ pentru cei mici, însă, pregătită cum trebuie, este la fel de delicioasă.
Este adevărat că nici pe departe nu mai este la fel de ”celebru” mălaiul cum era în secolul trecut, când în familiile modeste era aliment de bază. Cu toate acestea, turtele de mălai, dacă sunt bine pregătite, pot face deliciul oricărei mese în famile.
”Pâine, ne făcea mama mai rar, la masă aveam cel mai adesea mălai. Nici prăjiturile nu erau în casele ţărăneşti, tot mălaiul ne . Făcea mama câte o tavă de mălai dulce şi ne ostoia pofta de dulciuri”, povesteşte tanti Ileana, o bătrână de 83 de ani, care a trăit perioada cumplită a războiului într-un sat din Maramureş pentru Adevărul.ro.
Ce alimente au cel mai ridicat conţinut de PROTEINE
Cât de generos trebuie să fie DECOLTEUL în funcție de vârstă
Cum te poate îngrășa praful din casă / STUDIU
”Pe vremea aceea, în familiile sărace, de la ţară, mălaiul era de bază. Dacă aveam mălai în pod, ştiam că vom trece cu bine peste iarnă”, îşi mai aminteşte ea. Reţeta era simplă, iar astăzi este preparată foarte rar, doar pentru poftă.
Cantităţile nu sunt relevante, ci mai important este raportul dintre făina de mălai şi cea albă, după cum mai arată bătrâna.
TETRAZZINI, tradiționalul tort italienesc de paste / REȚETE SIMPLE
Alimentele care interacționează cu medicamentele
Chilli con carne, rețeta preferată a lui Barack Obama / REȚETE SIMPLE
”Depinde câtă vrei să faci. Important este să pui cam un sfert din cantitate făină albă, iar trei sferturi să fie făină de mălai”, explică ea.
”Făina de mălai trebuie opărită întâi. Apa fierbinte în care s-a pus puţină sare se toarnă pe rând, cu polonicul, în vasul cu făina de mălai, până se obţine un păsat moale, care curge”, mai explică ea. Apoi se toarnă în vasul cu făina albă şi se amestecă până se obţine un aluat consistent, nu prea tare. Zahărul se adaugă după gust, doar dacă vrem să facem turta de mălai dulce.
”În mod normal, aluatul se pune într-o tavă şi se aşează cu mâna udă, pentru a se acoperi crăpăturile formate în aluat. Eu prefer să le fac turtiţe mici, pe care le aşez apoi în tavă şi le pun la copt”, mi spune bătrâna.
Torta Pasqualina/ REȚETE DE WEEK-END
Tort de ÎNGHEȚATĂ de ciocolată albă și fructe de pădure
Cea mai sănătoasă rețetă: Negresă de ciocolată cu ZUCCHINI. Fără lactate, fără ulei/ LOW-CARB
Tava în care se vor coace, indiferent că le facem turtiţe mici sau punem tot aluatul, va fi tapetată cu puţin unt şi făină, sau mălai, iar aluatul se unge pe deasupra cu ou.
Cuptorul se încinge la 180-200 de grade şi se pun la copt pentru aproximativ o oră.